Blog

Cum sa alegi gresia si faianta de calitate

Gresia si faianta este tot mai cautata in randul constructiilor atat de interior cat si de exterior datorita faptului ca este un material care rezista foarte bine in timp si exista intr-o gama diversificata de culori si modele. Cu toate acestea oamenii devin confuzi cand vine vorba sa aleaga ceva pentru renovare. Se fac multe greseli datorita faptului ca nu stiu ce sa aleaga dintr-o gama asa generoasa de modele si culori.

In cele ce urmeaza o sa va aratam cateva sfaturi utile care va vor ajuta sa alegeti rapid si corect gresia si faianta pentru renovarea de care doriti sa va apucati.

  1. Alege in functie de stilul pe care l-ai aboradat in casa

Atunci cand suntem intr-un magazin de gresie si de faianta trebuie sa fim atenti ce alegem in functie de stilul existent in casa, iar mai apoi sa intrebam un consultant in vanzari ce gama de gresie si faianta are in functie de stil. De exemplu: Minimalist, Rustic, Modern, Clasic, Provence sau Mediteranean.

  1. Nu conteaza doar culoarea, conteaza daca o doriti mata sau normala

Aici este vorba strict de gustul fiecareia dintre noi, daca dorim culoarea mata sau normala, insa trebuie sa stim de la bun inceput ca suprafetele lucioase scot in evidenta murdaria si amprentele si sunt mai greu de intretinut. Deasemenea acestea ofera un sarm aparte locuintei daca sunt bine intretinute.

  1. Marimea placilor conteaza

Marimea placilor de gresie sau de faianta se alege in functie de spatiul pentru care sunt achizitionate. Cu cat spatiile sunt mai mari cu atat putem sa alegem placi ceramice mari. In concluzie trebuie sa masuram cu exactitate suprafata.

  1. Placi din lut alb sau rosu

Placile ceramic sunt de doua tipuri de lut, din lut alb sau rosu. Mai rezistente la factorii externi si cu o absortie mai mica a apei sunt placile din lut alb. Placile ceramice construite din lut alb sunt net superioare celor din lut rosu.

  1. Placi obisnuite sau portelanate

Placile portelanate au o mare rezistenta la socurile mecanice si din acest motiv sunt folosite la placarea podelelor. Placile obisnuite se folosesc doar la placarea peretilor. Gresia portelanata rezista foarte bine la inghet, dar si cu montarea podelelor calde.

  1. Placi rectificate sau nerectificate

Gresia si faianta rectificata are marimi mult mai precise si unghiuri de 90 grade fata de cea nerectificata. Acestea se pot monta mai usor si mai precis cu rosturi minime de 1mm. Din cauza acestui lucru vom vedea la finalul montarii cat de perfect se imbina, parca peste orice asteptare.

  1. Rezistenta la abraziune

PEI I- plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI I se recomandă a fi montate numai pe perete

PEI II - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI II se montează preferabil pe perete, dar se pot utilize şi pe pardoseală într-o baie personală în care nu se intră cu încălţăminte de stradă

PEI III - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI III se recomandă atât pe perete cât şi pe pardoseli supuse unui trafic moderat (dormitoare, camere de zi)

PEI IV - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI IV se recomandă pe pardoseli supuse unui trafic normal cum ar fi bucătării, holuri sau birouri mici cu un număr redus de personal)

PEI V- plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI V sunt gresii destinate încăperilor sau spațiilor supuse unui traffic intens: bănci, magazine, parcuri,aeroporturi, hale industriale.

  1. Rezistenta la alunecare

R9- plăci de gresie cu grad de antiderapare R9 ce se recomandă a fi montate în: holuri, pescări, spaţiipublice ca: farmacii, holuri de şcoli, laboratoare, bănci, saloane de coafură, cafenele, restaurantemici

R10- plăci de gresie cu grad de antiderapareR10 ce se recomandă a fi montateînspaţiipublice ca: restaurantemari, cabinet medicale sau în băi pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii.

R11 - plăci de gresie cu grad de antiderapareR11 ce se recomandă a fi montateîn zone cu risc mare de alunecare ca: bucătării de cantineşirestaurante, hale de prelucrare a alimentelor, abatoare, atelieremecanice

      R12 - plăci de gresie cu grad de antiderapareR12 se recomandă a fi montateîn zone unde antideraparea este o caracteristică foarte importantă ca: rampe auto, parcări auto, bucătării foarte mari, crame.

  1. Ce tara de origine sa alegem

Trendurile in materie de gresie si faianta sunt date de Spania si Italia. Aceste doua tari ofera cele mai inedite si originale modele. Insa placile ceramice produse aici sunt dintre cele mai scumpe de pe piata. Ca sa impuscam doi iepuri o data- calitate-pret, putem opta pentru cele de origine poloneze. Acestea sunt produse dupa tehnologii moderne si au un pret mai redus, insa o calitate superioara. Cand vine vorba de calitatea gresiei si a faiantei nu facem rabat la pret, datorita faptului ca un material de o calitate inferioara poate sa crape si sa trebuiasca sa fie inlocuita chiar in primii ani dupa montare. Nu dorim acest lucru.

  1. Brandul conteaza?

Cand vine vorba despre gresie si faianta brandul ne vorbeste despre ceva exclusivist si neobisnuit. Sunt branduri cum ar fi Peronda din Spania care face opere de arta prin ceea ce creeaza. Ei conlucreaza cu renumitul designer Francisco Segarra, colectiile caruia sunt considerate opere de arta.

Un alt exemplu la fel de bun este brandul care lucreaza cu Casa Regala a Marii Britanii- Brandul Atlantic Tiles. Binenteles acestea sunt doar doua din exemple a mari branduri care exista pe piata.

Cand vine vorba de gresie si faianta pentru uzul caznic nu avem nevoie de branduri mari care au si un pret pe masura, insa trebuie sa alegem un echilibru si mai exact o balanta intre produs si pret.

In concluzie nu este atat de greu sa alegem gresia si faianta daca urmarim acesti pasi simplii.

 

 

 

GASESTE UN MESERIAS