Blog

Cum iti amenajezi dormitorul intr-un mod linistit si sanatos

Vorba proverbului ,, Cum iti asterni asa dormi”, cam asa este si in cazul amenajarii dormitorului. Aceasta camera este una dintre cele mai importante din casa. Noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului in dormitor, chiar daca nu suntem constienti de acest lucru. Este un spatiu foarte important, care de cele mai multe ori ajuta la mentinerea sanatatii nostre. De aceea trebuie sa ii acordam mai multa atentie. Pentru ca dormitorul tau sa fie relaxant si odihnitor trebuie sa te ocupi cu mare atentie de el.

Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti:

  1. Alege culori relaxante si calde

Culorile ne afecteaza starea fizica, emotionala si psihica. Datorita faptului ca iti petreci 8 ore pe noapte in aceasta camera trebuie sa fie relaxanta si sa alegi culori care sa iti ofere o stare de bine si confort. Alege in special culori pale naturale cum ar fi: orange, galben, mov, crem, verde crud, albastru deschis sau culoarea lemnului.

 

Evita noantele puternice.                                                                      

  1. Evita imprimeurile

Elimina culorile care sunt stimului vizuali, cum sunt draperiile inflorate sau chiar un tapet incarcat. Daca suferi de insomnii este clar care este cauza.  Imprimeurile pot agrava insomniile mai mult. Alege culori neutre care nu sunt foarte vizibile in semiintuneric.

  1. Foloseste draperii groase

Daca nu ai draperii groase si locuiesti pe o strada principala iluminata, iti poate intarsia in fiecare noapte ciclul de somn si a doua zi te vei simtii neodihnit. Atunci cand iti amenajezi dormitorul nu uita sa cumperi niste draperii groase sau jaluzele exterioare care sa mentina intunericul o data trase chiar si pe timp de zi.  Vei putea sa te odihnesti foarte bine si pe timpul zilei atunci cand doresti si este cazul.

  1. Alege simplitatea

           Cand vine vorba de dormitor unde ne relaxam si odihnim, trebuie sa alegem cat mai putina mobila cu putinta. Piesele esentiale sunt patul, o noptiera si un corp de iluminat (un lampadar sau o veioza) cat mai aproape de pat. Elementele decorative sunt reduse la minim. (un covor, perdele si draperii), poate chiar si un tablou sau o rama foto cu cei dragi.

  1. Ai grija unde montezi patul

Pozitia patului este foarte importanta atat ca parte estetica cat si pentru sanatate. Intr-o camera bine proportionata patul va fi la mijloc cu vedere la geam. Investeste intr-un pat din lemn masiv, cu o rama groasa si o saltea de ultima generatie ca sa nu ai probleme de sanatate. Specialistii sunt de acord ca timpul si calitatea somnului ne influenteaza semnificativ viata.

Tot pentru un somn odihnitor si relaxant evita sa ai in dormitor televizor sau laptop. Tine-le in living sau in camera de lucru pentru ca ele sa nu interfereze cu calitatea somnului.

  1. Pune-ti propria amprenta

Nu uita de stilul personal. Dormitorul nu trebuie sa fie o camera confortabila, dar impersonala, care nu spune nimic despre tine; dimpotriva, ar trebui sa poarte cat mai mult amprenta celor care locuiesc acolo. Stilul personal se poate manifesta mai subtil sau mai accentuat, in functie de personalitatea fiecaruia: de la alegerea culorilor, a materialelor, pana la preferinta pentru anumite corpuri de iluminat, fotografii sau accesorii.

  1. Adauga vitalitate

Odată selectate culorile predominante pentru amenajarea dormitorului tău, nu te teme să integrezi în decor şi culori puternice, vii, care vor dinamiza şi vor umple de viaţă această cameră. Poţi folosi cu încredere elemente textile sau decoraţiuni în culori îndrăzneţe – roşu, verde, galben, albastru etc. -, însă ai grijă la cantitate!

  1. Aplica regimul minimalist Lees Is More

Într-o cameră mică – mai mult decât oriunde – se aplică principiul minimalist „less is more” (mai puţin înseamnă mai mult, n.red.). Evită aşadar aglomerarea cu piese de mobilier care nu sunt cu adevărat necesare. Aplicând acest principiu, îţi poţi amenaja un dormitor confortabil chiar într-un spaţiu neconvenţional (obţinut de exemplu prin separarea cu ajutorul unui zid de o altă zonă a casei). Până la urmă, singurul lucru de care ai strict nevoie într-un dormitor este patul, astfel încât o amenajare de succes poate cuprinde exclusiv doar acest element.

  1. Foloseste la maxim spatial pe care il ai

Chiar dacă la prima vedere în dormitorul tău nu încap prea multe lucruri, la o analiză mai atentă s-ar putea să ai surprize şi să descoperi că anumite zone sunt prost puse în valoare. Poţi folosi, de exemplu, peretele din capătul patului pentru instalarea unor dulapuri suspendate, pe care să le foloseşti pentru haine sau alte obiecte personale. O soluţie similară poate fi folosită şi pentru peretele din dreptul biroului, dacă ai aşa ceva în dormitor.

10. Pune in valoare ferestrele pe timp de zi

Într-o camera de dimensiuni reduse, ferestrele au o dublă funcţionalitate: stabilesc legătura cu exteriorul şi sunt singura sursă de lumină naturală; aceste două aspecte atenuează delimitările fizice ale camerei în sine. Luând în considerare aceste două aspecte, este foarte important să nu „blochezi” ferestrele în vreun fel, cum ar fi prin folosirea unor perdele sau draperii groase sau închise la culoare. În schimb, optează pentru materiale uşoare, vaporoase – sau lasă pur şi simplu ferestrele descoperite.

11. Opteaza pentru mai multe surse suplimentare de energie

Chiar dacă dormitorul tău este amplasat într-o cameră ce beneficiază din plin de lumină naturală, e necesar ca aceasta să fie suplimentată cu suficiente surse de lumină artificială. Instalează spoturi, lămpi, veioze şi tot ce este necesar pentru a-ţi asigura un confort vizual optim nu doar dimineaţa sau în timpul zilei, ci şi seara, înainte de culcare.

Speram ca cele 11 sfaturi in a amenaja un dormitor cat mai bine posibil sa va fie de folos si nu uitati cum va arata dormitorul tau, asa o sa fie si sanatatea ta.

 

GASESTE UN MESERIAS