Blog

Ce poti face sa elimini pe cat posibil mucegaiul din casa

Multi oameni se plang ca atunci cand intra in casa simt imediat un miros izbitor  de umezeala si spatiu inchis. Acesta este primul semn ca aveti mucegai in casa chiar daca nu este infloritor pe pereti. Imediat ce se simte acest miros neplacut trebuie sa luam atitudine si sa il eliminam din casa.

Specialistii spun ca principalele cause ale aparitiei mucegaiului sunt urmatoarele:

  1. Geamurile termopane

Contrar aşteptărilor noastre, termopanele nu anulează riscul de apariţie a condensului şi mucegaiului, ba dimpotriva: acest sistem de usi si ferestre reduce la maximum infiltratiile de aer rece de afara, deci nu mai permite schimbul natural al aerului din încaperi. Or, ventilarea insuficienta este una din cauzele aparitiei mucegaiului, unul dintre cei mai periculosi inamici ai sanatatii.

  1. Umiditatea din fiecare camera in parte

Aburul produs in bucatarie si baie, chiar de respiratia noastra sau a plantelor, toate sunt sursa de condens si mai apoi de mucegai. In plus, daca s-au facut lucrari de renovare toamna tarziu – zugravit, pus gresie, faianta – si peretii nu au apucat sa se usuce, gradul de umiditate din casa sigur depaşeşte valoarea maximă admisa, de 50-60%. Acelasi lucru se intampla si daca s-au montat ferestre si zidaria din jurul lor nu a fost  refacută destul de repede.

  1. Incalzirea insuficienta pe timp de iarna

Cand in casa sunt constant nu mai bine de 19 grade, peretii si toate suprafetele, mai ales colturile sunt mereu reci. Acest lucru aduce dupa sine condensul si mucegaiul de care scapam destul de greu.

Iata cateva dintre trucurile prin care poti sa scapi de inamicul numarul unu de la tine din casa- mucegaiul.

Aeriseste constant                                                                                      

Deschiderea ferestrelor timp de minim 10 min de trei ori pe zi, este modul cel mai rapid de aerisire a casei. Se reainprospateaza aerul imediat si se elimina mare parte de umiditatea din casa. Lasa efectiv geamurile deschise larg pentru o aerisire brusca. Acesta este cel mai eficient mod de a schimba tot aerul din casa intr-un timp relative mic. Ideal este sa lasi toate ferestrele si usile din casa deschise pentru a forma un curent de aer, insa acest lucru este mai greu daca aveti copiii mici. Daca se poate face acest lucru atunci este deajuns sa aerisiti in acest mod doar 4 minute.

Invata sa cureti mucegaiul intr-un mod corect

Pentru a curata peretii vopsiti cu vopsea lavabila, gresie, faianta, se foloseste  doar o carpa moale, umeda,in nici un caz  una uscata (In acest fel sporii se imprastie in aer si se depun in alte locuri); Din pacate solutiile de pe piata sunt foarte scumpe si neeficiente. Sterge suprafeţele cu o carpa inmuiata intr-o solutie ecologica, facuta chiar de tine in casa: o lingurita de bicarbonat de sodiu diluat într-un 100 mililitrii de otet. Dupa ce ai facut acest amestec, foloseste un pulverizator. Aplica doar pe suprafetele care sunt atacate de mucegai, insa nu freca mai apoi cu absolut nimic. Se lasa asa sa se usuce in mod natural. A doua zi veti observa cum mucegaiul o sa dispara si nu va aparea mult timp. Dupa  aceasta metoda de dezinfectare lasati sa se usuce si aplicati un strat de var.

Lasa lumina aprinsa in baie

Se stie foarte bine ca mucegaiului ii place intunericul si umiditatea. Dupa fiecare dus sau baie lasa becul aprins inca macar 5 min si geamul deschis ca sa iasa toata umiditatea creata. Opteaza pentru covoras de baie din plastic. Daca este din material textil o sa absoarba umiditatea si se va usca greu, iar porii de mucegai o sa ramana in textura acestuia.

Ai grija ca bucataria ta sa fie ca ,,noua”

Ai mare grija in fiecare zi ca bucataria ta sa fie ,,luna si bec”. Stropii de detergent sau de grasime sunt mediu excelent pentru aparitia mucegaiului. Tine bucataria departe de aceste medii propice igrasiei.

Cum vine Primavara spune Adio Mucegai

Cu niste banuti stransi in primavera poti sa zugravesti si sa dai un aer proaspat casei si sa scapi de umiditate si mucegai pentru termen cat mai lung posibil.

Foloseste batoanele congelate antimucegai
O alta metoda moderna eficienta este implantarea unor solutii chimice congelate in pereti. Asa sunt, de exemplu, batoanele antimucegai care fac sa dispara igrasia timp de 20 de ani. Batoanele sunt tinute in prealabil in congelator, apoi se introduc în gauri practicate in perete. Pe masura ce se topesc, solutia din batoane se cristalizeaza, iar zidul, nemaifiind poros, nu mai lasa apa sa treaca.

Metoda electric-cibernetica

Specialistii recomanda si aceasta metoda. Ai nevoie de un aparat montat cu suruburi, aplicat pe perete, respinge igrasia prin impulsuri electro-magnetice de unda lunga, pe o raza de 12 metri, si este eficient vreme de 20 de ani.

Nu folositi sprayuri sau substante care se gasesc in comert

De multe ori se opteaza pentru solutii care se gasesc in comert si sunt foarte scumpe. Specialistii spun ca sunt doar solutii de moment, iar in scurt timp mucegaiul o sa reapara chiar mai extins. Ele nu fac decat sa astupe pentru moment igrasia. Aditivii speciali din compozitia acestora inlatura efectul, nu si cauza: ei blocheaza, pentru un timp, umezeala si albesc peretele, dar mucegaiul va reaparea mai devreme sau mai tarziu.

Placi de polistiren

 Polistirenul lipit pe perete nu lasa igrasia sa se formeze în casa. Dar specialistii spun ca exista o chichita si in acest lucru.  Daca nu este calculat corect punctul de  intalnire a aerului cald cu cel rece, igrasia apare, in continuare, pe zid. Daca nu-ti permiti costul suplimentar presupus de realizarea acestui calcul de catre un specialist, macar eşti mulţumit ca mucegaiul este camuflat de placa de expandat. Este o metoda pe care o poti pune in aplicare doar daca ai un specialist in domeniu. Doar asa nu poti da gres.

 

 

 

GASESTE UN MESERIAS